уторак, 4. фебруар 2014.

Letovališta starih Rimljana

Zadovoljstvo letovanja podrazumeva posedovanje jedne ili nekoliko vila što znači da je rezervisano za bogatu elitu. Osim toga, razvilo se tek kada su imućni vlasnici , koji su svoje posede ostavili pod kontrolom nadzornika, da bi mogli da žive u gradu, odlučili da preurede svoje rezidencije na selu i prtvore ih u prave palate u istočnjačkom stilu.

Model vile u okolini Valjeva koji prikazuje početne seoske vile (villa rustica) o kojima su brinuli robovi tokom najvećeg dela godine

 Ma koliko velika bila njihova kuća u Rimu, nije mogla da se proširuje niti da se nadmeće sa carskim platama i vrtovima onih koji su Rimom vladali od II veka pre Hrista. Na početku postojanja Rima seljak je dolazio u grad da prodaje svoje proizvode; ma kraju Republike, bogati odlaze iz grada na selo.

Ali želja za vilom ne podrazumeva nužno i ljubav prema prirodi, u trenucima kada život u gradu postaje nesnosan (buka, promiskuitet, nasilje), mada pesnici u doba carstva pevaju o sreći koja se oseti u tišini blagotvorne senka prastarog hrasta, kraj bistrog potoka... Simbol društvenog uspeha za aristokratiju koja nema dovoljno vlasti, vila je odraz jednog sna, onog o kraljevstvu kojem teži svaki moćan Rimljanin okružen narodom, koji, posle revolucije 509. godine pre Hrista, gaji mržnju prema kraljevima. Seneka Stariji je već u osvit Carstve kritikovao ta "letovališta pravljena po uzoru na gradove" gde, unutar visokih zidova, "zatvaraju vode i šume", sa "četama robova" da bi napravili "kraljevstvo veće nego što ga imaju kraljevi". Može da se pročita kako je Plinije Mlađi opisao svoja dva poseda prisećajući se da su pojedine vile mnogo veće i raskošnije od njegovih. Osim toga, početkom poslednjeg veka pre Hrista, ulaze u modu primorske vile, sagrađene na obali, čiji senoviti portici ponekad dosežu do same vode. Najpoznatije letovalište bio je Napuljski zaliv.

Hadrijanova vila u Tivoliju

Zadovoljstva otium-a izražena su na mnoge načine, ali ono što im je zajedničko jeste prinčevski karakter. Retki su oni koji se zadovoljavaju jednostavnim uživanjima koje pružaju selo ili more. Provesti letnju sezonu u nekoj od svojih vila, retko podrazumeva samoću. To je prilika za prijeme, svečane večere, prefinjene zabave, često na brodićima u obliku gondole. Baje (pored Puteolija) su najpopularnije i bile su simbol za onu vrstu opuštanja u kojoj u vodu najpre pada moral. I privatna kupališta su prilika za prepuštanje određenim fizičkim aktivnostima. Aristokratija počinjr veoma da ceni lov i ribolov. Retki su oni koji, poput Cicerona, svoj boravak van grada provode u čitanju, pisanju ili vođenju beskonačnih filozofskih rasprava u nekom kutku vrta, u senci stubova uvezenih iz Grčke. Njegove Tuskulane su dobile taj naslov, jer su napisane na njegovom posedu u Tuskulu.

Marko Tulije Ciceron

Нема коментара:

Постави коментар