Rimska jela po Apiciju
Omlet sa mlekom i medom
Umuti četiri jaja i tome dodaj 2 dl mleka i kašiku ulja. Izruči smesu u tiganj na vrelo ulje, i kada bude pečena s jedne strane okreni je, prelij medom, pa je reklopljenu posluži. Pospi je mlevenim makom (ili rimski ukus zameni vanilin šećerom).
Prijatno!
Zečji gulaš
oko 600 grama zečetine, po izboru, sečene na kockice
1 veća glavica crnog luka
2-3 struke praziluka
1/4 kašičice bibera
1/4 kašičice čubra
1 kašika mirođije
desetak urmi, bez koštica
desetak suvih šljiva, bez koštica
2 kašike garuma
1-2 čaše belog vina
1 kašika senfa
2 kašike maslinovog ulja
1/2 l vode
1-1 kašike brašna, prema želji (da zgusne masu) ili gustina
Na zagrejanom ulju proprži iseckani crni luk, pa kada postane staklast dodaj meso, biber, čubar i mirođiju, nalij malo vode i garuma, te krčkaj. Kada ova količina tečnosti uvri, dodaj mirođiju, urme, suve šljive i praziluk isečen na kolutove, pa dinstaj, dolivajući vina i vode, dok meso ne omekne. Pre nego što meso bude kuvano, dodaj kašiku senfa, i dok na blagoj vatri vrijucka, stavi kašiku brašna, prethodno razmućenog u malo prohlađenog soka od kuvanja, da zgusne gulaš. Brašno čak nije neophodno, gulaš se može zgusnuti i od raskuvanog luka, ako si ga stavio u dovoljnoj količini.
Prijatno!
Izvor: Rimski kuvar po Apiciju, Stylos izdavaštvo, Novi Sad, 2005.
Omlet sa mlekom i medom
Umuti četiri jaja i tome dodaj 2 dl mleka i kašiku ulja. Izruči smesu u tiganj na vrelo ulje, i kada bude pečena s jedne strane okreni je, prelij medom, pa je reklopljenu posluži. Pospi je mlevenim makom (ili rimski ukus zameni vanilin šećerom).
Prijatno!
Zečji gulaš
oko 600 grama zečetine, po izboru, sečene na kockice
1 veća glavica crnog luka
2-3 struke praziluka
1/4 kašičice bibera
1/4 kašičice čubra
1 kašika mirođije
desetak urmi, bez koštica
desetak suvih šljiva, bez koštica
2 kašike garuma
1-2 čaše belog vina
1 kašika senfa
2 kašike maslinovog ulja
1/2 l vode
1-1 kašike brašna, prema želji (da zgusne masu) ili gustina
Na zagrejanom ulju proprži iseckani crni luk, pa kada postane staklast dodaj meso, biber, čubar i mirođiju, nalij malo vode i garuma, te krčkaj. Kada ova količina tečnosti uvri, dodaj mirođiju, urme, suve šljive i praziluk isečen na kolutove, pa dinstaj, dolivajući vina i vode, dok meso ne omekne. Pre nego što meso bude kuvano, dodaj kašiku senfa, i dok na blagoj vatri vrijucka, stavi kašiku brašna, prethodno razmućenog u malo prohlađenog soka od kuvanja, da zgusne gulaš. Brašno čak nije neophodno, gulaš se može zgusnuti i od raskuvanog luka, ako si ga stavio u dovoljnoj količini.
Prijatno!
Izvor: Rimski kuvar po Apiciju, Stylos izdavaštvo, Novi Sad, 2005.
Нема коментара:
Постави коментар